15 Casa Algaida

ALGAIDA DWELLING

Algaida dwelling
2012

The modified project, maintaining the floor surface on each storey, the volume and the building suitability of the initial project, hinges on a change in the interior distribution of the house which also entails modifications to the composition of the exterior openings.

This was therefore a Modified Project involving no increase in the volume, building suitability or occupation in relation to the initial project.

The volume of land suitable for building is the same, with the same idea of an Arabic tiled gable roof and an open inner courtyard that organises the distribution of the two storeys.

The conceptual idea of the resulting construction is linked to the existing constructions in the Majorcan country, intended for agricultural or livestock breeding tasks: barns, stables… Both the finishing materials of the façades and the proportions of the openings are inspired by constructions of this type.

In this way, the closures of the house are conceived with a double wall that has intermediate insulation and an outer finishing consisting in a rendering with bastard mortar of slow cement, lime and sand. As was done before. With the incorporation of slow cement, the facing wall has barely any pseudo-joints and the colouring of the mortars is easier to carry out when they contain lime. The texture and colour are essential for harmonising with the constructions of this area of the island, achieving that characteristic earth-ochre colour.

Category:

Date:

We use first-party (own) and third-party cookies to improve our services and show you advertising that matches your preferred interests based on the evaluation of your navigation habits.
If you keep on navigating, we shall consider that you accept this use. You can change the configuration or get further information here.COOKIES POLICYplugin cookies

ACEPTAR
Aviso de cookies
SpainGermanEnglish